Σχολές οδηγών θεσσαλονίκη, σχολή οδηγών θεσσαλονίκη | Μαρουφίδης You-Drive

Διεθνές δίπλωμα

Τι είναι το Διεθνές δίπλωμα;

Κάθε αυτοκινητιστής που ενδιαφέρεται να ταξιδέψει με το αυτοκίνητό του στο εξωτερικό (ή να οδηγήσει αυτοκίνητο σε χώρα του εξωτερικού)  ειδικά στις χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επίσης και σε όλες τις χώρες των άλλων ηπείρων είναι υποχρεωμένος να εφοδιαστεί με διεθνές δίπλωμα. Η διάρκεια του διεθνούς διπλώματος είναι μονοετής ή τριετής και εξαρτάται από τον τόπο προορισμού του ενδιαφερόμενου.Το Διεθνές δίπλωμα οδήγησης εκδίδεται σε 1 ημέρα.

 

Προϋποθέσεις 

·               Πρέπει ο ενδιαφερόμενος να έχει στην κατοχή του ελληνικό δίπλωμα οδήγησης και να είναι σε ισχύ.
·                Κατά την έκδοση των δικαιολογητικών για έκδοση διεθνούς διπλώματος οδήγησης ο ενδιαφερόμενος καταθέτει διαβατήριο ή νέου τύπου αστυνομική ταυτότητα. Όποιο από αυτά τα 2 έγγραφα κατατεθεί αυτό πρέπει να έχει και μαζί του στο ταξίδι.
·                Ο ενδιαφερόμενος που πρόκειται να οδηγήσει στο εξωτερικό πρέπει να έχει μαζί του και το ελληνικό δίπλωμα οδήγησης.
 
 

Απαιτούμενα Δικαιολογητικά 

·        Μια (1) πρόσφατη έγχρωμη φωτογραφία. 
·        Ελληνικό Δίπλωμα Οδήγησης σε ισχύ.
·        Διαβατήριο ή νέου τύπου αστυνομική ταυτότητα
 

Υπόλοιπα έγγραφα που πρέπει να έχετε μαζί σας

1. Πολύπτυχο (Διεθνές πιστοποιητικό αυτοκινήτου)
Το πολύπτυχο είναι το διεθνές τελωνειακό έγγραφο, με το οποίο καλύπτεται η προσωρινή είσοδος οχημάτων επαγγελματικής χρήσης σε χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου, της Ασίας και την Τουρκία.
Το πολύπτυχο αποτελεί μια διεθνή εγγύηση ότι οι τελωνειακές υποχρεώσεις και οι φόροι θα πληρωθούν για οποιαδήποτε οικονομική αξίωση που θα προκύπτει από την έλλειψη σφραγίδας εξόδου του αυτοκινήτου από τη χώρα προσωρινής παραμονής τους.
Στο πολύπτυχο αναγράφεται το όνομα του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου, το όνομα του οργανισμού που εξέδωσε το πολύπτυχο και η ισχύς του πολυπτύχου. Αναγράφονται επίσης λεπτομερείς περιγραφές του καλυπτόμενου οχήματος. 
Τα έγγραφα που προσκομίζονται είναι η ελληνική άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και ταυτότητα του ιδιοκτήτη.
Η ισχύς του πολυπτύχου είναι μονοετής και εκδίδεται σε 1 ημέρα.
Το πιστοποιητικό αυτό καλύπτει πολλαπλά ταξίδια (10 για Ι.Χ αυτοκίνητα και 25 για φορτηγά) εφόσον πραγματοποιούνται σε διάρκεια ενός έτους (όσο και η ισχύς του).
 
2. Πράσινη Κάρτα
Είναι γνωστό ότι η διεθνής ασφαλιστική κάλυψη «Πράσινη Κάρτα», για κάθε ενδιαφερόμενο που θα ταξιδέψει με το αυτοκίνητό του στο εξωτερικό, είναι υποχρεωτική για την περίπτωση που ο ταξιδιώτης εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα.
Εκείνο που δεν είναι γνωστό είναι ότι υπάρχουν χώρες, κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία, Βουλγαρία, Ρουμανία) και χώρες της Βαλτικής, όπου υπάρχει το ενδεχόμενο ο ταξιδιώτης να υποχρεωθεί να επιδείξει την «Πράσινη Κάρτα», αμέσως, με την είσοδό του στα σύνορα της χώρας και να του επιβληθεί πρόστιμο σε περίπτωση που δεν την έχει.
Ειδικά για όσους ταξιδιώτες ρυμουλκούν τροχόσπιτο, οι χώρες αυτές απαιτούν να έχει και το τροχόσπιτο τη δική του «Πράσινη Κάρτα». Αντιθέτως, δεν απαιτείται «Πράσινη Κάρτα» για ρυμουλκούμενο σκάφος (πλοιάριο, βάρκα, γιοτ).
Όσον αφορά τις χώρες της Βαλτικής, εκεί επιβάλλεται να υπάρχει «Πράσινη Κάρτα» και για το ρυμουλκούμενο σκάφος όταν ο ταξιδιώτης θα εισέλθει στις χώρες Λετονία και Εσθονία, ενώ κάτι τέτοιο δεν είναι υποχρεωτικό για τη Λιθουανία.
 
3. Σήμα εθνικότητας (GR)
Το πρόβλημα της αναγνώρισης της εθνικότητας ενός αυτοκινήτου γίνεται συνεχώς και οξύτερο, όχι μόνο από πλευράς συνεπειών σε περίπτωση ατυχήματος, αλλά και από πλευράς διαπίστωσης της νόμιμης κυκλοφορίας ενός αυτοκινήτου σε ξένη χώρα. Αυτό οφείλεται στο ότι το σήμα εθνικότητας (στην Ελλάδα το GR) συχνά δεν επικολλάται σε κάποιο αυτοκίνητο που βγαίνει από τα σύνορα ή ο ιδιοκτήτης του, εσκεμμένα ή από αφέλεια, έχει διατηρήσει κάποιο παλαιό σήμα (τα πιο συχνά είναι το D για τη Γερμανία ή το B για το Βέλγιο), σαν διακόσμηση του αυτοκινήτου του, που όμως έχει ελληνικό αριθμό κυκλοφορίας.
Το γεγονός ότι, με τη μεγάλη αύξηση της διασυνοριακής τουριστικής κυκλοφορίας οι έλεγχοι στα σύνορα έχουν σοβαρά περιοριστεί (ή σε μερικές περιπτώσεις είναι και ανύπαρκτοι) ώθησε την Ε.Ε. να προτείνει προ 10ετίας μία «ευρωπαϊκού τύπου» πινακίδα κυκλοφορίας, όπου μαζί με τα λοιπά στοιχεία, θα έχει ενσωματωμένο και το σήμα εθνικότητας. Εντύπωση προκάλεσε ότι πολλές χώρες, που δεν ανήκουν στην Ε.Ε., υιοθέτησαν αμέσως τον τύπο αυτό της Ε.Ε., με πρώτη την Αλβανία, ενώ η Ελλάδα μόλις πρόσφατα εξέδωσε τις νέες αυτές πινακίδες.
Όσοι δεν έχουν αντικαταστήσει τις παλαιές τους πινακίδες με αυτές του «νέου τύπου» και πρόκειται να ταξιδεύσουν στο εξωτερικό με το αυτοκίνητό τους, πρέπει να προμηθευτούν το σήμα εθνικότητας GR .

 

Για περαιτέρω πληροφορίες ή διευκρινήσεις μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας μέσω της φόρμας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα βρείτε στην σελίδα μας ή στα τηλέφωνα μας.

Καλέστε μας:

2310628008 - 6944677104