Σχολές οδηγών θεσσαλονίκη, σχολή οδηγών θεσσαλονίκη | Μαρουφίδης You-Drive

Δίπλωμα Μηχανής

www.diplomamixanis.gr

Τι μπορώ να οδηγήσω με το Δίπλωμα Μηχανής ;
Κατηγορία ΑΜ - Μοτοποδήλατο -Απο 16 ετών - έως 50cc
·         To δίτρoχo ή τρίτρoχo όχημα, του οποίου η μέγιστη εκ κατασκευής ταχύτητα δεν υπερβαίνει τα 45 χιλιόμετρα την ώρα και, εάν είναι εξοπλισμένο με κινητήρα εσωτερικής καύσης, ο κυλινδρισμός του δεν υπερβαίνει τα 50 κυβικά εκατοστά. 
·         Κατά την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης και των δικαιολογητικών, πρέπει ο ενδιαφερόμενος να έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του απαιτείται επιπλέον υπεύθυνη δήλωση με την έγγραφη συναίνεση του προσώπου που ασκεί την επιμέλεια του ανηλίκου.
·         Tα έντυπα των διπλωμάτων οδήγησης μοτοποδηλάτων που χορηγήθηκαν από τις Υπηρεσίες Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας μέχρι τις 18-01-2013 πρέπει εντός διετίας (μέχρι τις 19-01-2015) να κατατεθούν στις αρμόδιες Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών προς αντικατάσταση με το νέο έντυπο διπλώματος. Μετά την λήξη της παραπάνω προθεσμίας τα έντυπα αυτά παύουν να ισχυούν και οι παραβάτες τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 95 του Κ.Ο.Κ.
Κατηγορία Α1 - Μηχανή -Απο 18 ετών- έως 125cc
Μηχανές μεγίστου κυβισμού 125 cm3, μεγίστης ισχύος 11 kW (14.96 hp) και λόγο ισχύος προς βάρος μικρότερο από 0,1 kW/kg, και μηχανοκίνητα τρίκυκλα, των οποίων η ισχύς δεν υπερβαίνει τα 15 kW. 
Κατηγορία Α2 - Μηχανή -Απο 20 ετών - έως 400cc
Μηχανές μεγίστης ισχύος 35 kW (47.6 hp) και με μέγιστο λόγο ισχύος προς βάρος μικρότερο από 0,2 kW/kg.
Κατηγορία Α - Μηχανή -Απο 24 ετών - απεριόριστα κυβικά
Μηχανές και Μηχανοκίνητα τρίκυκλα η ισχύς των οποίων υπερβαίνει τα 15kW. 
 
Δικαιολογητικά Εγγραφής
·         4 Φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου
·         Ταυτότητα
·         Δίπλωμα (εφόσον υπάρχει δίπλωμα αυτοκινήτου ή άλλη κατηγορία μηχανής)
·         Έγγραφο εφορίας για το ΑΦΜ
·         Βιβλιάριο ασθενείας
 
Εκπαίδευση υποψηφίου οδηγού για δίπλωμα μηχανής
                Ο εκπαιδευόμενος είναι υποχρεωμένος βάση νόμου να πραγματοποιήσει 14 εκπαιδευτικές ώρες πρακτικής οδήγησης διάρκειας 45 λεπτών (ή 12 εκπαιδευτικές ώρες πρακτικής οδήγησης διάρκειας 45 λεπτών αν είναι κάτοχος διπλώματος αυτοκινήτου)για το δίπλωμα μηχανής.
                Τα μαθήματα γίνονται διπλά, δηλαδή έχουν διάρκεια 1,5 ώρα το καθένα. Προγραμματίζονται σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε μαθητή, δηλαδή μέρες και ώρες που βολεύουν τον καθένα. Το κάθε μάθημα ξεκινάει και τελειώνει στην ειδική πίστα δοκιμασιών στο πίσω μέρος της Διεύθυνσης Μεταφορών Δυτ. Θεσσαλονίκης (περιοχή ΚΤΕΟ-οδός Πόντου).
                Τα μαθήματα οδήγησης πραγματοποιούνται στην ειδική πίστα δοκιμασιών αλλά και σε δρόμους με κανονική κυκλοφορία εκτός πίστας με σκοπό την ολοκληρωμένη εκπαίδευση του μαθητευόμενου.

 

Ο χώρος εκπαίδευσης και εξετάσεων στην περιοχή της Δ/νσης Μεταφορών Δυτ. Θεσσαλονίκης.           
 
Εξετάσεις θεωρίας και οδήγησης
                Κατά την θεωρητική εξέταση ο μαθητής εξετάζεται σε ένα τεστ των 30 ερωτήσεων για το αυτοκίνητο και σε ένα τεστ των 10 ερωτήσεων για την μηχανή  τύπου πολλαπλής επιλογής σε ειδική οθόνη αφής (αν πρόκειται για αρχική έκδοση διπλώματος μηχανής- αν έχει δίπλωμα αυτοκινήτου και κάνουμε επέκταση σε μηχανή τότε εξετάζεται μόνο στο τεστ των 10 ερωτήσεων). Στο τεστ δικαιούται ένα λάθος και στο δεύτερο απορρίπτεται.  Έχει στην διάθεση του 35 λεπτά να ολοκληρώσει την συμπλήρωση του ερωτηματολογίου αυτοκινήτου και 15 λεπτά να ολοκληρώσει την συμπλήρωση του ερωτηματολογίου μηχανής. Όλες οι πιθανές ερωτήσεις συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο θεωρητικής εκπαίδευσης που χορηγείται από την σχολή οδηγών μας και το βρίσκεται και σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα μας.. Επίσης στην ηλεκτρονική μας ιστοσελίδα μπορείτε να βρείτε ηλεκτρονικές σημειώσεις (βοήθημα)  για τις εξετάσεις θεωρίας καθώς επίσης και το test drive online , το οποίο είναι το ίδιο πρόγραμμα με αυτό των εξετάσεων.
                Κατά την πρακτική εξέταση ο μαθητής εξετάζεται σύμφωνα με το ειδικό μνημόνιο που υπάρχει πίσω από την εκπαιδευτική καρτέλα του κάθε μαθητή. Στο μνημόνιο αυτό εκπαιδεύεται ο μαθητής κατά την διάρκεια των υποχρεωτικών μαθημάτων οδήγησης  ώστε η εξέταση οδήγησης να θεωρηθεί επιτυχής. Οι διαδικασίες στις οποίες εξετάζεται ο υποψήφιος είναι θεωρία και έλεγχοι μηχανής, δοκιμασίες εντός της ειδικής πίστας (ελικοειδής διαδρομή (slalom),κίνηση με μικρή ταχύτητα, επιτάχυνση με αλλαγή ταχυτήτων, κίνηση με αποφυγή εμποδίου, πέδηση εκτάκτου ανάγκης) και πορεία.
 
Σταδιακή πρόσβαση απο Α1 σε Α και λεπτομέρειες για τις υποκατηγορίες
               Οι κάτοχοι διπλώματος οδήγησης κατηγορίας Α1' οι οποίοι συμπλήρωσαν δύο χρόνια από την έκδοση της κατηγορίας μέχρι τις 19/01/2013 μπορούν να κάνουν αντικατάσταση του διπλώματος τους και να απόκτησουν την Α' κατηγορία (χωρίς εξετάσεις).
                Μετά τη συμπλήρωση δύο ετών από τη χορήγηση διπλώματος οδήγησης μηχανής ισχύος μέχρι 25 kW ο κάτοχός της μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας και να κάνουμε την διαδικασία μόνο με έγγραφα της μετατροπής του διπλώματος του σε Α κατηγορία χωρίς θεωρητικές ή πρακτικές εξετάσεις εφόσον έβγαλε την Α1 κατηγορία μετά τις 1-04-2002 και εφόσον συμπλήρωσε τα 2 έτη μέχρι 18-01-2013.
                 Αν κάποιος έχει αποκτήσει την Α1 κατηγορία μέχρι 19/1/2011 παίρνει την Α2 κατηγορία ΧΩΡΙΣ εξετάσεις, εφόσον έχει συμπληρώσει 2 χρόνια με την Α1 κατηγορία.
                 Αν κάποιος έχει αποκτήσει την Α1 κατηγορία μέχρι 19/1/2011 και αν έχει συμπληρώσει 2 χρόνια με την Α1 μπορεί να πάρει και την Α κατηγορία χωρίς να έχει συμπληρώσει την ηλικία δίνοντας μόνο εξετάσεις οδήγησης.
               Αν έχει κάποιος Α2 κατηγορία και έχει συμπληρώσει 2 χρόνια μπορεί να δώσει εξετάσεις οδήγησης για την Α κατηγορία ανεξαρτήτως ηλικίας.
 
Διαδικασία διπλώματος οδήγησης μηχανής
                Εφόσον ολοκληρωθεί ο φάκελος με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά κατατίθεται στη Διεύθυνση Μεταφορών Δυτ. Θεσσαλονίκης και εκδίδεται η εκπαιδευτική καρτέλα του υποψηφίου οδηγού. Η εκπαιδευτική καρτέλα έχει διάρκεια ισχύος 3 χρόνια, εντός των οποίων πρέπει ο μαθητής να ολοκληρώσει όλη την διαδικασία του διπλώματος. Με αυτήν την καρτέλα σε συνεννόηση με τον μαθητή προγραμματίζουμε την θεωρητική εξέταση.
                Όταν η θεωρητική εξέταση είναι επιτυχής συνεχίζουμε με τα υποχρεωτικά πρακτικά μαθήματα οδήγησης και αφού ολοκληρωθούν προγραμματίζουμε την ημερομηνία των εξετάσεων οδήγησης. Αφού ολοκληρωθεί με επιτυχία και η πρακτική εξέταση εκδίδεται το ευρωπαϊκού τύπου δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου, το οποίο αναγνωρίζεται από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
                Η διάρκεια όλης της διαδικασίας  έκδοσης του διπλώματος οδήγησης  (έκδοση καρτέλας, εξετάσεις θεωρίας και οδήγησης και έκδοση εντύπου διπλώματος) καθορίζεται σύμφωνα με την Διεύθυνση Μεταφορών Δυτ. Θεσσαλονίκης.
 

Για περαιτέρω πληροφορίες ή διευκρινήσεις μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας μέσω της φόρμας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα βρείτε στην σελίδα μας ή στα τηλέφωνα μας. 

Καλέστε μας:

2310628008 - 6944677104